петък, 17 април 2015 г.

„ЛЕДЕНИЯТ ДРАКОН“ НА ДЖОРДЖ Р. Р. МАРТИН

Като приказка, като легенда. Свят на дракони


   В света на приказките може да има всичко – от крале и кралици, владеещи далечни и непознати страни, до митични същества като драконите. В тази история светът е тъжен и тъмен, войните са нещо обичайно и дракони прелитат над фермите. „Леденият дракон“ („Бард“, 2015) е една от малките симпатични книги, която ще допадне на всеки любител на фентъзи и приказни истории. Джордж Р. Р. Мартин е един от авторите, които от години шестват триумфално сред книжните класации  и доказват с качество и прозорливост, че измислените истории могат да бъдат нещо повече от магически. Неговата поредица „Песен за огън и лед“ се превърна в сензация по цял свят, включително и в България. Аз все още не съм я започнал, въпреки че съм запознат в основни линии с темата, но все някога ще го направя. Докато феновете очакват поредната шеста книга, могат да се насладят на това илюстрирано от Луис Ройо вълшебно книжно тяло с твърди корици. В „Леденият дракон“ светът не е по-различен, но е някак необработен и маркиращ. Самият текст е писан преди мащабната поредица и издаден през 1980 година – можем да го приемем за класика.

   Адара е ледено момиче в свят, в който огън и лед са постоянна битка. Също като съперниците на бойното поле, воюващи недалеч от фермата, в която живее със семейството си. Нейното рождение е донесло смърт за майка ѝ, отнесена от ледените вихри, които кръжат около малкото момиче. Адара е съвсем мъничка, но не се страхува от студа. Тя очаква всяка зима с нетърпение, което е напълно неразбираемо за всички във фермата. Те дори се страхуват. Баща ѝ още не може да понесе мисълта, че е изгубил съпругата си и се дистанцира от малката Адара, за разлика от другите си деца. Защото тя е различна и не го обича така, както обича студа и зимата. Момиченцето строи снежни замъци, които се вледеняват щом настъпи най-големия студ; играе с ледени гущерчета и очаква да зърне властелина на зимата – леденият дракон. А той е легендарно същество, водещо всяка година все по-дълъг и мразовит сезон.

   Годините отминават, а Адара е все по запленена от ледения дракон. Още съвсем мъничка е успяла да го докосне; а вече летят заедно сред снежните вихри. По това време се води ожесточена битка и войската на краля е на път да загуби. Чужди и зловещи огнени дракони дават превес на завоевателите и те скоро ще долетят до фермата, за да посеят разрушение и смърт. Зимата отминава, но Адара все така очаква своя леден дракон, този път да спаси семейството ѝ и фермата. И... повече не издавам, защото и без това историята е кратка.

   Книжката я прочетох бързичко. Тя е малка като обем, но красивите ѝ илюстрации и твърди корици създават онова вълшебно състояние на доволство, което съм изпитвал като малък. Самата история има и зловещи описания, но е някак по-мека от традиционните фентъзи романи. Феновете на Мартин хич няма да съжаляват – изданието е просто чудесно.

Оценка от мен: 4.4 / 5

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар