неделя, 25 януари 2015 г.

„МРАВКИТЕ“ (ПЪРВА КНИГА ОТ ТРИЛОГИЯТА „САГА ЗА МРАВКИТЕ“) НА БЕРНАР ВЕРБЕР

Скритата цивилизация на мравките


   Не е лесно да се възприеме (особено от човек), че човечеството все още има доста трески за дялкане, за да достигне някакъв по-висш етап от своето развитие, който да го постави начело на многобройните цивилизации, живеещи от стотици милиони години на планетата Земя. Съпоставката на човешката с някои други такива цивилизации е в полза на... другите. Не вярвате ли? Човечеството притежава оръжие, което може да сложи край на собствената му цивилизация, че и на всички останали, обитаващи планетата. Колко напредничаво! Мравките притежават ли такова оръжие? „Мравките“ на Бернар Вербер се опитва да отговори на този и още доста подобни въпроси, като съпоставя човешката цивилизация с мравешката. Съвременните хора си водят собствен Човешки календар, историята на който започва някъде преди три милиона години. Мравките (може би) водят Мравешки календар от стотина милиона години. Насекомите като група съществуват от около триста милиона години. Неслучайно Бернар Вербер е избрал за герои на своите романи от трилогията именно мравките - сложно структурирана цивилизация, която е успяла да оцелее дори по времето на някои от най-големите бедствия от историята на Земята - прословутите Масови измирания.

   На всички е ясно, че книгата „Мравките“ спада към жанра фантастика и да се смята друго би било налудничаво. Но къде в романа науката взима превес? Първо да спомена, че трилогията за мравките си е спечелила място в учебниците по биология. И това съвсем не е случайно. Вербер доста добре е изградил една смес от биология, фантастика, философия и митология, принасяйки (съвсем очевидно) в жертва на обстоятелствата самата човешка цивилизация. Мда, мравките са далеч по-любопитни обекти за изследване. Ето за какво иде реч:

   „През няколкото секунди, които ще са ви необходими, за
да прочетете тези четири реда
    - на Земята ще се родят 40 човека и 700 милиона мравки.
- на Земята ще умрат 30 човека и 500 милиона мравки.

   Бернар Вербер ни разказва една удивителна история, скрита в един най-обикновен мравуняк с гордото име Бел-о-кан - централен град от Федерацията на рижите мравки. Всичко си тече по старому, докато 327-и - млад мъжки белоканец  едва не става жертва на брутално убийство - бойният отряд, с който се движи е екзекутиран за секунди с тайнствено оръжие. Под подозрение попадат мравките-джуджета, заради враждата на рижите с тях. 327-и се връща объркан и в паника в Бел-о-кан, за да съобщи неприятната новина, но почти никой не му вярва. Все пак успява да убеди малка група и всички заедно започват разследване, което ще доведе до невероятни разкрития. Някъде в сърцето на Бел-о-кан се крият и група размирници с мирис на скала - мравки с необичайно поведение и скрити цели. Те слухтят и предават незнайно на кой всяка информация, способна да буни духовете и да всява страх сред населението на мравуняка. Конспирацията е налице.

   Докато мравките се опитват да следват своите си пътища и решават мравешки проблеми, членовете на човешката цивилизация са на пък да разкрият начин да комуникират с тях. Всъщност почти е успял един техен изследовател - Едмон Уелс, авторът на „Енциклопедия на относителното и абсолютното знание“. Той вече не е сред живите, но е оставил своя труд и множество следи към невероятното си откритие в наследство на своите роднини. В къщата, която оставя след смъртта си, се намира едно изключително дълбоко мазе, където един по един започват да изчезват роднините му, че и спасителните екипи и разследващите аномалията полицаи. Всичко е на път да бъде зазидано и забравено, когато един от „пътешествениците“ в мазето успява да се върне. Е, не в добро здравословно състояние, но достатъчно жив, за да предизвика ново оживление. И да, контактът между две цивилизации е на пък да бъде осъществен.

   Ако прочетете малко за мравките в някоя енциклопедия (дал съм линкове по-горе), ще сте готови да зададете правилните въпроси, на които се опитва да отговори в своята книга и Бернар Вербер. Цивилизацията на мравките не се е развила случайно, нито е обикновена по своята същност. Вербер е направил кратък речник в края на книгата, с помощта на който ще вникнете дълбоко в една паралелно съществуваща цивилизация, развила и продължаваща да развива свои технологии. Военните действия на мравките не са кой знае колко по-различни от човешките, но стремежите им носят далеч по-позитивни чувства. Да разбереш друга цивилизация означава много, особено ако ти предстои да съжителстваш с нея още много години. Човечеството е експлоататорски вид, мравките също. Но едните могат да приключат бързо съществуването си, защото са нагли. Познайте кои.

Оценка от мен: 4.7 / 5

Друго ревю:

Няма коментари:

Публикуване на коментар