неделя, 28 декември 2014 г.

„ПЛАЖЕН МАСАЖ“ НА СВЕН ЛИНДСЕН

Една лятна история от Гьотеборг до Слънчев бряг


   От време на време ми се четат леки и разпускащи книги, а „Плажен масаж“ е именно такава. Без да блести с особен стил и важни проникновения, тя се намести добре в претрупаното ми ежедневие. Появи се и възможност да напиша кратък текст за корицата ѝ, който да послужи като ориентир за читателите. Смятам, че първият ми опит в тази насока е задоволителен. Дали съм се справил обаче, могат да кажат самите читатели. Всъщност първоначалния текст е доста по-дълъг - ревю, което написах след прочита на книгата.

 Това е кратка и свежа история за Свен, изгубил без време любовта си в Швеция. Раздялата с приятелката му Ения преди сватбата го потиска, а последвалите опити да пише разкази, се провалят от липсата на практика. Споделените алкохолни сбирки с приятелите Ян и Берт са някакъв вид спасение, но не довеждат до удовлетворителни резултати. Самият алкохол и телевизията се превръщат в заместител на любимата жена. Един навременен въпрос се промъква в съзнанието му: До кога ще я кара така? В този момент осъзнава, че почти е преживял раздялата.

  През една мързелива неделя, той случайно попада на небрежно захвърлена брошура, рекламираща летен курорт. Трите вълшебни думи: храна, алкохол и купон остават неизличими в съзнанието му. Последвалото търсене на клипове от Слънчев бряг, възвръща изгубената му страст към живота. Решението идва лесно - заминава за България.

   Свен Линдсен изгражда историята си, като пише част от нея в първо лице, а останалото - в трето. Това е подход, който носи след себе си интересна визия на произведението и създава усещането, че читателят е допуснат до вътрешния свят на героя, като същевременно се чувства една непредубеденост към личните страсти - излизането от собствената личност осветлява адекватно самата обстановка, в която се развива действието.

   Всъщност това е една красива история за любов, поставена на сцената на един от най-известните ни курорти по черноморието, познат на чужденците главно с алкохолните и плътски оргии. На фона на тази нелицеприятна обстановка, избуява красотата на една търсена и спечелена любов, на готините улични музиканти, на красивите жени, на вежливия персонал в хотелите.

   Една положителна оценка за България никога не е излишна, когато е предадена с чувство и страст от един странник, дошъл просто да свали негативната енергия от себе си. Останах с добри впечатления от тази разтоварваща лятна история.

    Лична оценка от мен: 3.6 / 5

Няма коментари:

Публикуване на коментар