неделя, 14 септември 2014 г.

"ТАНГО ЗА ЛУЦИФЕР" НА НЕЛИ ЛИШКОВСКА

Излишната Капка и последиците


   Тя е Капката, излъгала Хаоса, за да даде началото на Живота. Тя е Вечна - материя и енергия в едно, поета от кръговрата на Земята. Замразена, потичаща и изпарена, носена от  вятъра.

   "Накратко - появи се онази дишаща, размножаваща се, еволюираща биогадост, наречена гръмко Живот".

   Така започват тези пъстри разкази и разказчета, събрани в малка и спретната книжка. Те са впрегнати в машината за илюзии и действителност, поели пътя през фантазията, психологията и всекидневието. Много от тях са с рецепта за неочакван край - психологически въздействащи откъси, откраднати сякаш от ексцентричните умове на хората. Това са кръпки, които може на свързвате в собствения си ум, да ги пререждате по значимост, за да се впишат в собствената ви реалност. Нели Лишковска ги е подредила в три раздела: Екстра, Ординарни и Истории.

   Ако се огледате наоколо, може и сами да откриете идеята зад някои от разказите. Това е въпрос на наблюдения и оценки; всичко е възможно да се случи - само трябва да сте внимателни и впечатлителни.

ЕКСТРА

    Понякога попадаме в Интернет на странни сайтове, чието влияние излиза извън очертанията на обикновеното любопитство. "Киберубиец" не може да се похвали с оригиналност, но всеки писател влага нещо от себе си. "База данни" ни тегли към антиутопията, чрез интересното изискване да ни измерят сянката. "Dii meliora ferant" ("Боговете ще помогнат") е посветен на момчетата от "Курск". Изживявайки последните си мигове в подводницата, младите моряци влагат последните си надежди в молитви към своя бог. Интересно е кой чува тези молитви - авторката е дала любопитен отговор. В "Балерината" един писател създава въздействащ разказ. "Гуан" отново ни занимава с боговете. Какво представлява за тях човешката душа? "Отговорен" ни изпраща в един пренаселен свят, в който всеки може да получи в плик датата на смъртта си. Стане ли това, той се превръща във властелин на желанията си, подчинявайки цялата планета. Поне до заветната дата.

ОРДИНАРНИ

   "Голямата баница" е поглед към битието на един несретник. "Картината с циганина" е на същата плоскост. "Голямото мислене" влиза в ума на отегчен преподавател, провеждащ изпит.

ИСТОРИИ

   В "Бачо Начо" героят виси от тавана на избата с клуп около шията с часове, очаквайки реакцията на жена си. "Слонът, нашият приятел" разиграва идиличната любов към възрастната слоница Магда, която завършва по интересен начин. "Зооказус" ни разказва за мъж, решил да смени биологичния си вид, възползвайки се от закон за защита на животните. "Успех" ни представя човек, борещ се с фобията си от смъртта. "Мона Лиза" ни занимава с потенциален купувач на легендарната картина, стигайки накрая до истински абсурд. "Лов на звезди" е трогателна, но и трагична, проследявайки последните дни преди настъпването на вечната тъмнина за една жена.

   Представих ви разказите, които ми направиха силно впечатление. Интересна визия от Нели Лишковска, която вече има богата библиография. Очаква ме неин роман, който ще прочета с удоволствие.

Липсата на книгите ѝ в Goodreads е доста странно.

1 коментар:

  1. Хареса ми ревюто за последната книга с разкази на Н. Лишковска. И можете да намерите повечето от останалите книги на авторката в Goodreads, ще се радвам там да прочета Ваше ревю за някоя от тях!

    ОтговорИзтриване