понеделник, 22 септември 2014 г.

"БРЯГ НА КАМЕННИТЕ СЪРЦА" НА АДИ СПАСОВА

Книга за разюзданата българска душа


   Не мога да опиша точно какво е съдържанието на тази книга. Идват ми какви ли не мисли, напластени обилно с човешка пот, хормони, сексуални трикове и части от анатомията. Едва ли някой, посегнал да отвори това томче, може да почувства предварително какво го очаква, гледайки корицата и заглавието.
  
  "Бряг на каменните сърца" е сборник с разкази, разтварящ за втори път "желязната завеса" пред зажаднелия за свобода нашенец. Бих казал, че това е една от малкото книги, които не се опитват да прикрият героите си зад напудрен поетичен мироглед, а смело навлизат в блатото, за да разгледат живота отблизо. Да, има трепети и свити сърца, но те извират от слабите и неуверени персонажи. Богатият език и разюзданите страсти сред страниците могат да сломят не една нежна душа, така че внимавайте с поетата доза. Смехът и забавлението са само част от емоциите, които може да изпитате.

   Още в самото начало Миро Секса нажежава обстановката с яката си ръка, способна да задоволява любовните му апетити. "Историята на първата любов" е точно тази нишка, която трябва да ви отведе сред познатото, но скрито от другите, лично пространство. Следват цяла палитра от образи на пияници, сводници, проститутки и крехки тийнейджърки, горящи от желание да задоволят по всякакъв начин изригващата си похот.

   Точно на 162-ра страница трябва да намалите скоростта, защото следва една трогателна  съвременна приказка, дала името на сборника. Точно тази история спечели петата звездичка.

    Аз изживях младите си години точно през периода, в който българската сексуална революция си проправи път сред подрастващите и студентите, и имам пълна представа за нещата, описани тук. Имам сантименти, както се казва.

    Аз съм изключително доволен от тази книга. Знам, че изразните средства и случки в нея не могат да говорят за особена култура и не са пример за подражание, но пък могат да ни подскажат какви хора да бъдем самите ние. Искрени поздравления за Ади Спасова.

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар