петък, 5 септември 2014 г.

"СМЪРТ В БРЕСЛАУ" НА МАРЕК КРАЙЕВСКИ

Смърт и мистика в Бреслау


   Точно такава книга за пръв път чета. Представях си добре подредено криминале, напудрено със смели интерпретации от историята, но получих доста сполучлива комбинация от убийства, разследване, разгул и нездрави сексуални страсти - достатъчно зловеща, за да прикове вниманието ми. Изобщо не бях чувал за Марек Крайевски - полски автор с вече набъбнала библиография. Голямо впечатление ми направиха кориците на книгите му, които показват недвусмислено каква тематика го вълнува.

   Още от първите страници става ясно, че "Смърт в Бреслау" няма да е лека - авторът се е насочил към тъмното и порочно съзнание на героите, от които няма ни един нормален, а и самият комисар Мок не е цвете за мирисане.

   Действието ни пренася между двете световни войни, 30-те години на ХХ век - период, в който нацистка Германия помпа мускули, за да превърне по-голямата част от Европа в ад. Град Бреслау (днешен Вроцлав) е потресен от жестокото убийство непълнолетната дъщеря на барон фон дер Малтен и нейната гувернантка. На комисар Еберхарт Мок му се налага да прекъсне заниманията си в един бардак, за да започне разследване. Убийството съвсем прилича на ритуално - разпорен корем с щъкащи из вътрешностите му скорпиони, и дава началото на цяла поредица от изненадващи събития, в които са замесени даже от тайните служби. С напредването на историята става ясно, че са забъркани и други сили - мистиката завзема територии и обръща всичко нагоре с краката.

   В цялата глъч, която струи от страниците, Крайевски е доста краен, като без да му мигне окото, извежда на преден план герои с всякакви фобии и наклонности - разкрити са низките стремления на всеки един от тях. Като се прибавят стремленията на нацистка Германия за върховна власт на чистата раса и нездравата омраза към различните, нещата стават апокалиптични.

  Крайевски има оригинален подход към събитията и героите си.  Останах напълно задоволен от книгата.

   Еберхарт Мок е герой и на други книги на Марек Крайевски. Очаквам ги.

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар