сряда, 23 април 2014 г.

"КАСТИНГ ЗА МЕСИЯ" НА ПЕТЪР ДЕЛЧЕВ

Мащабна книга на писател с висок интелект и смело перо


    Трябваше ми известно време, за да се успокоя и да не се впусна в преразказване на тази книга. Оказа се една от малкото стойностни, в която на човек не му е нужно да търси цитати от живота (аз така я възприех). Тя е спектакъл, ситуационна комедия, също и оргия от думи, които хапят, смъдят, давят, душат, съсипват от смях и не на последно място - празнуват. Да, точно така! За пръв път (да се надявам и не за последен), се втрещих от богатството на изразни средства в книга. Не ми е по силите да определя каква точно мощ се крие в тази, но тя е всепоглъщаща, цинична на моменти, а разкрепостения език на Делчев премества планини със своя собствена непозната сила. След прочитането ѝ или ще се смутите от неделикатните ѝ думи, или ще ръкопляскате с ръце (или с крака, на кой както му е удобно). Някои могат да се отегчат от описателната част, но целта на книгата е да се изследват проблемите от всички страни. Получава се спойка, която ще оценят тези, които не са привърженици на лесните книги - все пак става въпрос за църквата и хилядолетната ѝ история. Петър Делчев е успял да съживи една фантастична и апокалиптична сцена, в която героите са герои на нашето съвремие, въпреки че действието се развива през 2054 година.

    Та така...

    2054 година. Изминали са точно 1000 години от Великата схизма (В 1054 година християнската църква е разделена на два основни дяла - Римокатолицизъм и Източно православие) и дълго подготвяния Пасификийски Вселенски Велик Събор е време да започне. 5184 поместни църковни пратеници се събират на отдалечен остров в Южния Пасифик, за да обединят различията си и да създадат Единната Вселенска Света Съборна и Апостолска Църква, която да обедини три милиарда християни. Събитието ще се отразява от готовата на всичко за голям рейтинг медийна корпорация WRTT. Да, но информацията, която изтича от малкия остров е почти никаква за апетитите на гиганта и високите рейтинги се сриват. Решението идва от красива фурия в женски облик и незавидно минало, която прекрачва разумните граници и обявява пред медията рисков план за спасение, включващ все още неразпространено ново изобретение.

    Но може ли да се пренебрегнат незачетените десетки разклонения на християнската църква? Стотици хиляди пилигрими с лоши и добри намерения относно събора, се отправят към острова, пазен от руски военен флот, почувствали се засегнати от това, че не са поканени. Обаче никой от тях не е подготвен за добре въоръжените руски кораби, които ги поставят в незавидната позиция да обикалят без посока като профукват без време запасите си от храна и гориво. Настава бедствие и никой не може да го предотврати. Обаче може да го поразведри или превърне в... рай за преситените зрители! WRTT или ще "избие рибата", или ще рухне окончателно.

   Книгата е пълна с интересни персонажи, които е почти невъзможно да се обхванат в едно стройно ревю. Има ги всякакви: обикновени лунатици, непукисти, реваншисти, хрантутници, използвачи, мародери, изнасилвачи, мацки, мъжаги... Никой не знае Истината, но всички са се впуснали да доказват нещо. И най-важното - няма единомислие, а целта на дълго подготвяния Вселенски събор е да се постигне такова. Всеки от тях е описан надълго и нашироко със собствената си чудна история и цел.

   Книгата ми хареса - мащабна и с баланс между забавление и дълбочина. Делчев не се е оставил на повърхностните знания и е прочел каквото му е било необходимо. Адмирации!

   Други ревюта:
Книголандия
Приумици
Литературата днес
Вещерският книжен рафт
Изумен

Няма коментари:

Публикуване на коментар