събота, 7 февруари 2015 г.

„РЕВОЛЮЦИЯТА НА МРАВКИТЕ“ (КНИГА ТРЕТА ОТ ТРИЛОГИЯТА „САГА ЗА МРАВКИТЕ“) БЕРНАР ВЕРБЕР

Вътреземните и хората поемат по пътя на (р)еволюцията


   Време е мравките и хората да направят последни усилия, за да установят „правилната“ връзка помежду си. С „Революцията на мравките“ завършва една паметна трилогия, написана от един от феномените на съвремието ни и автор на необикновени фантастични истории - Бернар Вербер.

   Всички знаем за колосалното количество книги, написани в „прослава“ на извънземните. Само че къде са те? Колко интервюта са направени с разумни форми на живот, идващи от дълбините на Вселената? А мравките са ни под носа - цяла една цивилизация, развивала се в продължение на сто милиона години. Те разговарят с феромони, строят градове, отглеждат други видове за набавяне на ценни храни и вещества, имат свое виждане за структурата на обществото... Ами да, дами и господа, те имат някакъв вид разумно поведение! Бернар Вербер е взел основата - една много любопитна наука като ентомологията - и е добавил ярка фантастична нишка, за да обърне представата ни за мравките. Всъщност езикът в книгите му е пределно човешки, предназначен за широка аудитория четящи хора, но смисълът, вложен в тази магнетична история, е в идеята, която самата природа е сътворила - разумът . Ние буквално сме „отнели“ - съвсем егоистично - този разум, който е претворен от природата в неизброими варианти. Ние сме егоистите на тази планета!

   „Революцията на мравките“ е доста по-различна от „Мравките“ и „Денят на мравките“. Обемът на книгата е доста впечатляващ. Какво се крие зад тази лавина от думи? Да видим...

   Вербер е изоставил (съвсем буквално) много от героите хора от предишните си книги. 103 683-ти  (103-ти на галено) мъжки безполов е още жив и търси път, който да го отведе у дома. Той носи изключителна информация за Пръстите и се чувства задължен да я сподели, защото не му остава много от трите години живот, отреден на безполовите. Дългото време, прекарано сред хората, го е променило психически. Сега знае много повече от останалите мравки и това безвъзвратно го е превърнало в егоцентрик - придобил е идеята за важността на собствената личност. Знанията му буквално ще побъркат едно общество, основано на колективизма и саможертвата за благото на всички останали. Настава една огромна революция в мисленето на мравките, начената чрез три от основните човешки умения: хумор, изкуство и любов. Скоро и едно от табутата ще бъде опитомено - огънят. Мравките ще направят опит да впрегнат човешките технологии, за да изпреварят еволюцията. А 103-ти ще се опита да придобие пол, възползвайки се от чудните възможности на маточното млечице. Все пак половите живеят цели дванайсет години.

    В света на хората също се готви революция. Жюли е деветнайсет годишно момиче с проблеми, зародили се в ранното ѝ детство. Преживяла е анорексия и булимия, но компенсира с певчески талант. По време на една от многобройните разходки с баща си, тя открива трети том на „Енциклопедия на относителното и абсолютното знание“ на Едмон Уелс. Постепенно книгата ѝ дава насока в живота и я превръща във водач на новата революция. С помощта на музикантите от една младежка група, тя започва да реализира идеите, взети направо от енциклопедията. Обсадата на училището, в което учи ѝ помага да реализира мечтата си - утопия, вдъхновена от мравките.

   Извън училището също не стоят със скръстени ръце. Максимилиен Линар е впрегнат, за да потуши бунта на учениците. С помощта на цялата налична полицейска мощ на малкото градче, той ще се бори с революционните идеи на младата Жюли и петстотинте ѝ привърженици. Вербер му дава доста важна роля. Линар е запленен от нова компютърна игра, наречена „Еволюция“. В нея той има права на бог и може да се опита да създаде съвършеното общество. Всъщност авторът вменява на всичките си герои подобна цел. Книгата е опит за събуждане на обществото, за преосмисляне на приоритетите и изграждане на нова ценностна система у хората.

   Авторът разказва и за опитите на известни исторически личности да създадат своя утопия - общество, подчинено на определени правила, подпомагащи мирното съжителстване и просперитет. Вербер е идеен и изключително умен. Нито една от книгите му не може да се чете просто така. Той продължава да публикува и се надявам последните му книги също да бъдат преведени на български.

Оценка от мен: 4.6 / 5

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар