понеделник, 22 декември 2014 г.

„МИНИАТЮРИСТЪТ“ НА ДЖЕСИ БЪРТЪН

Греховете на историята, които тежат и в днешно време


   Беше толкова лесно да се насоча към тази книга - необикновена като история и пълна с напрежение. Историческите романи доста често наблягат на богатството на езиковите норми през разглеждания период, които се натрапват от всяка страница, но в „Миниатюристът“ те са сведени до двайсетина холандски думи, обяснени на последните страници. Беше ми страшно приятно да се потопя в един неизследван от мен период от историята през 17-и век, 1686-7 година, в Холандия, когато служителите на църковната институция маршируват по улиците и изпълнява дълга си на пазители на божествените норми. Времето е нелеко за местното население, особено за жените, притиснати от къщните си задачи и бремето да стоят няколко стъпала под мъжката извисеност. Нищо не остава скрито, когато свидетели на тайните са минувачи, съседи и приятели. 

   Нела е одобрена за съпруга на известен търговец - Йоханес Брант, чието имение и живот са символи на богатството. Крехката осемнайсетгодишна девойка е изненадана от особената атмосфера в новия си дом, създадена от сестрата на мъжа ѝ Йоханес - Марин, слухтящата постоянно слугиня Корнелия и тъмнокожия Ото, който се радва на свободата си в рамките на имението, но получава обиди и пренебрежение навсякъде другаде. Нела с трепет и напрежение очаква първите интимни ласки на съпруга си, но получава единствено бегли погледи и странно държание. Йоханес не се задържа при съпругата си и пътува непрестанно по лични дела. За нейна огромна изненада, той ѝ подарява прецизно изработено миниатюрно копие на къщата, в която живее, за да ѝ намери занимание в самотата си. Нела получава списък с имена, между които намира миниатюрист, на когото поръчва изработването на предмети за попълване на интериора на новата си придобивка. Изненадата е голяма, защото - освен всичко друго - тя получава и подаръци. Бележките със странни послания, придружили пратките, я изпълват с недоумение и посяват в нея страх. От този ден нататък, Нела и обкръжението ѝ ще се озоват в плашещ низ от събития, достойни за качествена мистерия.

   Тук нарочно пропускам значими подробности, макар и да са от полза на читателя, който се чуди дали да подхване тази книга. Тя определено е нещо различно, свеж полъх след вихрещите се печалбарски истории. Да се разходиш по улиците на Амстердам, да повдигнеш диплите на неудобните дрехи, да станеш свидетел на екзекуция, да научиш стойността на гулдените (парите в Холандия по онова време), да се запознаеш с търговските практики на 17-и век, да се потресеш от мъчителното раждане с всичките му подробности - почти невероятно пътуване в историята, бих казал.

   Рядко ми се случва да харесвам книги, описани със спокоен и подреден стил. Но този исторически роман ме накара да се замисля какви ли чудеса изпускам, като се насочвам само към определено мащабни истории, изкуствено претъпкани със събития. „Миниатюристът“ е със сигурност стойностен роман, пренебрегващ напълно модерната напоследък тенденция да се предизвиква предварително планиран ефект на сензационност. Той изобщо не прилича на взетите сякаш от „конвейера за идеи“ популярни романи.

Лична оценка от мен: 4.1 / 5

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар