събота, 27 септември 2014 г.

"ХАРТИЕНОТО МОМИЧЕ" НА ГИЙОМ МЮСО

История за любов и още нещо


   На пръв поглед това е история, която може да излезе изпод перото на всеки писател на любовни романи. Такъв писател спокойно би се насочил към баналните сцени на любовни трепети, изграждайки "бяла, спретната къщурка, две коли отпред." Има ги богатството и "американската мечта", вплетени сред страниците, без да се има предвид, че на много читатели им е втръснало да се "потапят" в тази натруфена изкуствена среда. Холивуд си е Холивуд - пародия от претенциозност и примитивизъм. Някъде сред тази атмосфера на глуповата показност, се заражда една доста приятна история, която ще се хареса на масовата публика. Аз не оценявам високо точно тази идея за богатите к...лета, а самата приказка, която Гийом Мюсо ни предлага.

   За Том Бойд пороците са всекидневие, съпътствани от тъжните спомени от детството. Някъде там, в миналото му, се заражда идеята за написването на "Трилогия на ангелите", която ще промени изцяло живота му. Първите две книги са приети радушно от публиката, която следи с особен трепет и личния му живот. Историята с непрежалимата любов се сдобива с жълти отенъци, когато връзката му с френската пианистка Орор започва пълни вестниците с всевъзможни интерпретации по темата. Всички очакват последната книга на Бойд, която той така и не може да започне. Тогава се случва нещо странно: героиня от трилогията му изпада от недовършено изречение, причина за което е дефект с отпечатването на 100 000-ен тираж, с наполовина празни страници. Били не е от основните персонажи, но това не ѝ пречи да пожелае по-добър живот в още ненаписаната трета книга от трилогията. Дефектният тираж е унищожен, без един екземпляр, който започва своето пътешествие, предаван от ръка на ръка. Всеки нов притежател влага в него част от своята история, превръщайки я в нещо като символ в личния си живот.

   Цялата драма е изпълнена с любопитни моменти, които са вградени в текста с подобаващо майсторство от страна на Мюсо. Е, има далеч по-успешни книги с подобна тематика, но си заслужава едното четене. Малко се разочаровах, когато разбрах, че нещата не са такива, каквито ни ги предлага историята, но пък си прекарах чудесно.

Друго ревю:

Няма коментари:

Публикуване на коментар