неделя, 2 ноември 2014 г.

"ВЕЧЕРЯТА" НА ХЕРМАН КОХ

Вечерята, която засища с тайни


   Не ми е трудно да поставя тази книга в категорията на необикновените. Със скромно начало, историята в нея добива цвят след всяка следваща страница, подготвяйки читателя за навлизане в дълбокото море от тайни. Херман Кох не се притеснява да започне почти приспиващо, притъпявайки сетивата ни с няколко префърцунени блюда и общи приказки, а самите герои сякаш се страхуват да поставят картите на масата.

   Кох ни запознава с двама братя и техните съпруги. Паул е безработен учител, а брат му Серж - политик, превзел с чара си голяма част от гласоподавателите в страната. Детайлите около тях се трупат един след друг, като оформят плътни образи на хора с различни възприятия и цели. Зад кадър са братовчедите Мишел и Рик, синове на Паул и Серж - главната причина за самата вечеря. 15-годишните момчета са извършили престъпление, заснето от камера до един банкомат, превръщайки живота на двете семейства в борба за надмощие. Ястията следват едно след друго, поляти обилно с вино; енергията на злото се трупа, готова да помете спокойното начало на вечерята. Миналото се завръща на дребни и неясни порции, като постепенно изгражда цялостната картина.

   Самата вечеря се разпростира до самия край на книгата. Не повярвах колко умело този автор изплита мрежата на историята си, влагайки детайл след детайл, за да постигне необходимото внушение. Тук читателят неусетно започва да си задава въпроси и да търси съответните отговори, скрити зад мрачните помисли на героите. Докъде могат да стигнат родителите в опита си да защитят децата си? Какви са причините за раждането на злостните помисли в ума ни? Колко вина можем да поемем в себе си? Защо сме готови да пристъпим правилата, за да не съсипем идилията в живота си? Толкова много психология има в тази книга, че може да послужи като наръчник за млади семейства. Кох е смислен във всичко, което изразява.

   Неправилно ще постъпите, ако започнете да се подготвяте отдалеч за историята в тази книга. Херман Кох може сам да ви насочи в правилната посока, за да изпитате цялата мощ на романа.

  Следващата книга на Кох - "Вила с басейн" вече пътува към книжарниците. На 12-ти ноември писателят ще гостува в България.

Други ревюта:

На по книга, две
Аз чета
kropotko
Момичетата от града
Светлозар Желев в Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар