неделя, 16 ноември 2014 г.

"ВИЛА С БАСЕЙН" НА ХЕРМАН КОХ

Херман Кох изследва тъмните помисли


   При четене на коя книга човек може да се почувства особено? При тази със сигурност. Моделите на поведение на човека в различни ситуации е широко обсъждана тема, а най-вече - престъпното поведение. За един читател ще е лесно да си обясни поведението на човек, за когото нарушаването на приетите норми е всекидневие. Казваме, че той е лош, престъпник. Но ако този човек е семеен лекар, то нещата придобиват съвсем друг смисъл.

   Запознайте се с Марк Шлосер - семеен лекар с отбрани клиенти и поведение на човек, който е свикнал да намира цаката и на най-опъничавите известни личности. Марк отделя на пациентите си 20 минути - една, за да постави диагнозата и деветнайсет - за да се почувства пациентът му достатъчно обгрижен и спокоен, че е получил съответното внимание. Задава тривиални въпроси и получава тривиални отговори - безметежен живот.

   Всичко тече по мед и масло, докато не се появява Ралф Майер - актьор, страдащ от нелечимо раково заболяване. Тук Херман Кох е решил да не разводнява нещата и още в първата глава съобщава каква е развръзката - Марк причинява смъртта на Ралф след година и половина. Не, това не е проблем точно за тази книга. Самата история проследява нелеките отношения на две семейства - на Марк и Ралф, техните съпруги и деца. Семейството на лекаря получава покана за гостуване във вилата на актьора и предвид оформилото се приятелство между децата им, решението е взето. Отношенията се заплитат още в началото на почивката, предвид "слабият ангел" на Ралф и апетитите му към Каролине, съпругата на лекаря. Марк също има апетити към жената на актьора - Джудит, която се оказва далеч по-лесно достъпна.

   Героите на Херман Кох не са някакви по-специални личности. Проблемите в отношенията, трудните решения, които се взимат впоследствие и зловещите помисли, съпътстващи човек при среща с опасността, са нещо често срещано. Причините за пораждане на насилие са неизброими и се крият във всеки от нас, в очакване нещо да ги изкара на показ. Ето в това е силата на "Вила с басейн".

   Самият Кох изглежда като приятен възрастен господин, доволен от живота си, попил доста от удобствата на западното общество. Човек трудно би открил причина някой като него да реши да пише за зловещата страна на човечеството. Но точно в това е крие тайната на вътрешното "аз": реалността не е това, което виждаме, а това, което чувстваме.

   Все повече ми става ясно, че "Вечерята" (първата книга на Кох, издадена на български) и "Вила с басейн", могат да помогнат на всеки да опознае поне част от вътрешните си демони.

  Друго ревю:


Няма коментари:

Публикуване на коментар