вторник, 8 юли 2014 г.

"КРЪВ ПО СНЕГА" НА НИКОЛАЙ ПЕНЧЕВ

Разследване през Средновековна България


   Николай Пенчев ни пренася доста назад в миналото, за да проследим разследването на Климент - писар по времето на хан Борис І. Действието тече малко преди Покръстването, когато ханът (по късно става княз) избира към коя вяра да се насочи, за да стане по-симпатичен на съседите си. Значи може спокойно да кажем, че действието се развива малко преди 864 година, когато ставаме християни.

   Ежедневието на Борис е доста напрегнато: той е загубил войната със сърбите, които залавят в плен първородния му син Расате и дванайсет от боилите му. Наоколо обикалят престъпни шайки от убийци и крадци, възползващи се от настъпилата бъркотия. Решението е да се проведат преговори, които да отърват сина на хана от смъртта, която направо би съсипала Борис. Пратениците се отправят към границата, където са приети радушно и с уважение от сръбските си колеги. Едно изненадващо убийство нажежава обстановката и Климент се заема със задачата да проведе разследването, заедно с Ратомир, който е представител на сърбите.

   Книгата е доста приятна за четене и не оставя съмнение, че Пенчев си е свършил добре работата. Прави впечатление доста добрата осведоменост на автора за навиците и ежедневието на тогавашните хора. Действието тече плавно и на човек не му остава друго, освен да се потопи в историята.

   Книгата е част от поредица романи с общото заглавие "Старобългарски загадки" и главен герой - писарят Климент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар