събота, 5 юли 2014 г.

"НАРЪЧНИК НА ОПТИМИСТА" НА МАТЮ КУИК

Да играеш във филма на живота си


  Иде ми да възвеличая тази книга, не защото е простичка като изразни средства, а защото е написана с чувство и търси възвишени цели. Героят на Матю Куик постига онази лична истина, която всеки от нас би трябвало да търси в себе си още на млади години. Чувството, с което затворих последната страница е несравнимо по сила с каквото ѝ да е друго, обзело ме след прочита на стотици книги преди това. Не написах ревюто веднага след като я прочетох, защото исках да се навържат онези крехки нишки, които водят само до дълбоко разбиране и спокойно задоволство. С няколко думи: успях да се промъкна във филма на Пат; проникнах дълбоко в съзнанието му и видях филизите на оптимизма, които никой не  може да прекърши. Душата му е море, в което вълните са само вълни на дълбоко откровение и постепенно разбиране. А Пат е душевно болен. Но аз едва ли мога да скърбя за това, въпреки детското разбиране в съзнанието му; въпреки постоянните му срещи с чудовищното раболепие и неискреност на "истински здравите". Пат иска само да е щастлив.

    Пат е герой в собствен филм, сценарият на който е написан от Бог. Той се завръща сред семейството си, напускайки клиниката за душевноболни, която нарича "лошото място", с невероятния оптимизъм на човек, който току що се е родил. Трябва да започне живота си отново - без съпруга, без спомени от последните няколко години и без помощ от най-близките си. Пат си има цел - да спечели отново любовта на съпругата си, която незнайно защо го избягва. Той не си спомня моментът на разрива между двамата, но знае, че по някакъв начин я е наранил. Решението е да тренира, да се промени до неузнаваемост, да ѝ докаже, че може да поема отговорности като съпруг и да започне да я уважава и обича истински.

   Сеансите при д-р Пател са средство, с което може да сподели безпокойствата си и да намери отговори на трудните въпроси. Тифани, появила се сякаш с идеята да замести съпругата му, става постоянен спътник на "мъченичеството" до заветната развръзка. Тя също се бори със своите си проблеми. Около цялата тази драма, американския футбол е заел подобаващо място, но може само да го приемете като фон, който украсява филма на Пат.

   Матю Куик ме развълнува много. "Наръчник на оптимиста" е книга, която нанася поправки на вътрешното "аз" и набирайки постепенно сила, може да ви достави големи дози оптимизъм.

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар