петък, 16 май 2014 г.

"МЛАДОСТТА НА МАГЬОСНИКА" НА ЕВГЕНИЙ ЛУКИН

Магията на Лукин въздейства с хумор и чудни герои


   Да четеш Лукин не е като да четеш друга книга. Това, общо взето, ме преследваше постоянно, докато отгръщах страница след страница. Натрапващото се сладкодумие, ред след ред, може да те понесе далеч извън традицията на достопочтеното фентъзи, дори при наличието на магьосници и гадатели. Тук се говори явно и целенасочено за упадък на цивилизацията в колосални размери, но с финес и забавни моменти. Лесно ще почувствате извиращия хумор от страниците, но трудно ще преглътнете урочасването на този така плодотворен жанр - фентъзи. Но не се отчайвайте, а си сложете антенките на главата и уловете сигналите на Астрала.

   За Лукин не може да се говори само на чаша кафе; за Лукин може да се организира пиршество, но това също няма да е достатъчно, защото той е способен да променя възгледи и състояния на духа по такъв начин, че да не забележите откъде ви е дошло. Не правете грешката да поемате само забавната част, защото може да разочаровате себе си. Забавната част си пърпори по релсите, а отстрани опитват намеса я някакви комунизъм и капитализъм, я нещо като постсоциализъм... Лампичките в главата ви една по една ще започнат да мъждукат от предусещането, че тук се крои някакъв скрит заговор срещу фентъзито.

   Чудесата в "Младостта на магьосника" край нямат, а в Астрала обикновеното си е взело почивка. Младият Глеб Портнягин пристига на служба при легендарния маг Ефрем Нехорошев. Зареждат се десетки истории, част от които направо съдират буквално време-пространството. Наоколо се крият странни и непонятни същества, които създават атмосферата на книгата. Не може да се преразкаже лесно, но си е направо гигантски пропуск, ако не се прочете.

   Ако държите само да се забавлявате докато четете - това е лесно, защото книгата позволява лесен прочит без напрягане.

   Не мога да се сърдя на Лукин, че е избрал да оформи романа си чрез отделни разкази; този подход носи своите дивиденти - по малко, но редовно.


   Препоръчвам тази книга, защото е уникална!

Още ревюта:

Книголандия
Книгозавър
SCIENCE FICTION, FANTASY AND HORROR
love big books
Изумен
Scifi.bg
YaniArt и bestseller.bg с общо ревю

Няма коментари:

Публикуване на коментар