понеделник, 5 май 2014 г.

"ГЕРОИТЕ УМИРАТ" - КНИГА 1 ОТ "ОТВЪДИЕ" НА МАТЮ УДРИНГ СТОУВЪР

Брутално фентъзи пиршество


    Преди повече от година, реших да "глътна" малко литературно насилие чрез триумфалното тритомие на Абъркромби, с което издателство "Колибри" ме качиха на бойния си флот с качествената си селекция от фантастика и фентъзи. Дойде редът на Матю Стоувър и "Героите умират". Не спирам да се учудвам на пропуските на българските издатели през годините относно книги, които разкопават из основи човешката фантазия, но така и не могат да се вредят за издаване на български (какъвто е случая със Стоувър и неговата поредица "Отвъдие"). Е, изборът от англоезична фантастика и фентъзи е огромен и прецизната селекция си е бойна задача с повишена трудност, но пък жанровите литературни колоси си  личат от галактики разстояние. Та поредицата на "Колибри" - "Галактики" - се движи по правилните релси и обира моите, а и не само моите, аплодисменти.

    Матю Стоувър е написал великолепна първа книга, която премахва всякакви ограничения относно бойните действия в сцените и не се автоцензурира, когато трябва да е пиперлив в думите си. Това пък е изискването, за да съществува неговият герой Каин - безцеремонен и много обидчив боец, селектиран в едно кастово общество и резултат от непрестанните борби на хората за величие. Каин всъщност е Хари Майкълсън - Актьор със заробващ договор от Студията, ръководена от ламтящи за печалби структури, свързани с по-горните касти. Актьорите се изпращат в Отвъдие - паралелна реалност, свят на магия и борба за власт, нищо неподозиращ какво нашествие от играчи за слава го посещава от Земята. В този различен свят, смъртта е много вероятен изход при неподчинение (както и на Земята) и това е главната причина да бъде превърнат в арена на смъртоносни битки и изпитания за всеки Актьор. Всяка стъпка на Актьорите се проследява на живо от елитна публика, платила солидни пари за това удоволствие, а подбрани записи се продават на по низшите касти.

   Хари Майкълсън е придобил такава известност, че приключенията му в Отвъдие се радват на невероятни рейтинги. Обаче славата си има цена, защото неговият герой - Каин - навлиза дълбоко дори в семейния му живот. В един момент съпругата на Хари го напуска, отчаяна от варварските му прийоми в Отвъдие и липсата му на желание да разбере аргументите ѝ. Тя също си има вземане-даване с паралелната реалност и участва дейно в тамошните битки. Когато Хари разбира, че е попаднала в смъртоносна опасност, решава на всяка цена да я спаси, надявайки се тя да го приеме отново. Мащабът на последвалото приключение, прави от Стоувър един от моите фаворити.

   Стоувър не се е оставил изцяло на бруталните светове от книгата си, а вмъква и преоценките на героите си в кратки, но запомнящи се душевни излияния; те чувстват, изпитват любов и омраза, страх и смелост - онези неща от живота, които ни правят съпричастни с тях, докато тече действието на романа.

   Останах доволен и очаквам следващите части на "Отвъдие".

   Други ревюта за книгата в:

love big books
SCIENCE FICTION, FANTASY AND HORROR
Блогът на Бирето
Изумен
Книголандия

Няма коментари:

Публикуване на коментар