вторник, 20 януари 2015 г.

„КЪРВАВАТА ШАПЧИЦА“ НА АНДЖЕЛА КАРТЪР

Някога приказките са били само за възрастни


   Някога приказките са били много страшни и предимно за възрастни, а целта им била да впечатляват и плашат, че и да поучават. Днес възрастните също четат приказки, но за „лека нощ“ на децата. Би било странно малките да бъдат сплашвани преди сън, затова се четат само преработените, тези с щастлив край. Е, освен ако целта е друга. Но тук имаме сборник, който с доста интересен език и трактовка, ни поставя пред изпитание, а именно - нова преработка, поднесена от съвсем непознатата ми Анджела Картър. Самото заглавие и корица насочват - съвсем определено - към поотрасналата аудитория, тази, която може за преглътне еротиката и хорър елементите в книгата. А самата книга предлага доста разкрепостени варианти на класически приказки, част от които са се появили на бял свят благодарение на познатия ни Шарл Перо.

   Десетте истории в „Кървавата шапчица“ са „шарена черга“, както се казва - писани по различно време, без да са били предназначени за този сборник (освен две, както разбрах съвсем наскоро). Годината на излизането е 1979-а, доста далечна, но важна за изводите, които читателя може да си направи след прочита. Трябва да извадим от картината доста от придобивките на 21-ви век и да хвърлим отгоре булото на митологията и доста видимите фентъзи елементи, подхранени обилно от така познатите ни приказки като „Червената шапчица“, „Синята брада“, „Котаракът в чизми“ и т.н. Важно е да се отбележи и доста смелите допълнения на авторката, които правят от разказите с приказен привкус съвсем нови произведения. Може смело да се каже, че четенето им не изисква подробно познаване на оригиналните приказки (включително преработките им).

   Все пак най-голямо впечатление прави първата (и най-дълга) история - „Кървавата стая“, разработена върху основата на приказката „Синята брада“. В нея еротиката е търсена и не прекалено натрапчива за любителите на горещи сцени. Задължително трябва да отлича „Котаракът в чизми“, който ми се стори доста екстравагантен разказ. С останалите се забавлявах чудесно. Както се случва всеки друг сборник, някои от разказите не ме впечатлиха, но като цяло нещата са се получили.

Оценка от мен: 3.9 / 5

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар