неделя, 20 юли 2014 г.

"GRANTA България 4" - списание за нова литература

Ползотворна среща на българската и световната литература


   "Granta България" се показа в отлична светлина с четвъртия си брой, което ме израдва, понеже я чета за първи път. Няма да е скромно да кажа, че компилацията от произведения в този брой, напълно оправдава желанието на издателите да подложат на изпитание българските автори, поставяйки ги редом до изявените имена на световната литература. Останах очарован от строгата подборка, която дава да се разбере, че се подхожда с професионализъм и без натрапени образи. Възкликнах от радост, когато се натъкнах сред страниците на откъси от по-мащабни произведения - романи, които, така или иначе, впоследствие мога да си купя, което пък може да поддържа интереса към списанието чак до следващия му брой. Един от тях: "Усмивката на кучето" на Димана Трънкова, вече радва читателите с мистериите си. Откъсът, представен само в няколко странички, си свърши перфектно работата - остави ме с отворена уста и надеждата, че скоро ще мога да му се насладя изцяло.

    "Разходка в Кобе" на Харуки Мураками поведе дългата поредица от текстове със своята спокойна, но в никакъв случай случайна разходка. Човек може лесно да си зададе въпроса: Кой надделява в борбата между човечеството и природата? Лесно може да се зададе този въпрос и след прочитането на "Сталкери" на Хари Кунзру, оставящ противоречиви мисли, които могат да бродят още векове наред в съзнанието на читателя. В кой момент можем да осъзнаем, че иронията не е пътят към осъзнаването на една катастрофична предразположеност на човечеството към собствените му нездрави идеали? Много може да се извлече и от "Кръгът" на Дейв Егърс. Лесно се забелязва непосилната сложност, която ни заобикаля, копаейки все по-голяма бездна между технологиите и обикновения човек. В един момент хората вкупом ще извикат да ги оставят на спокойствие, осъзнали до каква степен техния живот е вкопан в бюрокрация и прагматизъм. Опростяването на механизмите, с които боравим, може да ни откупи времето за свобода, чрез което да се почувстваме наистина щастливи.

   "Принцеси от 'Славейков'" на Александър Шпатов сериозно се е заел да ни убеди кои са истинските принцеси. Забавно.

   "Именник на въображаемите ханове" на Мирослав Пенков ми направи стахотно впечатление. Откъсът от романа, представен в списанието, е толкова идиличен и добронамерен в своята изразност, че може да навлезе дълбоко във всяка, податлива на красивото, душа. Очаквам го с нетърпение.

   "Избухващата планета на Джуно Диас" на Ивлин Чиен е текст, заел се с нелеката задача да проникне по-дълбоко в нетрадиционната идейност, ако мога така да се изразя, на романа "Краткият чуден живот на Оскар Уао". Този текст от няколко странички, ще ви е напълно достатъчен да подхванете и самия роман на Джуно Диас, ако не сте го чели. Ето още една причина да съм във възторг от "Granta".

   "Цвета" на Катя Атанасова поставя под въпрос идиличните ни представи за лично щастие и до колко можем да се доверим на собствената си действителност, изградена от мимолетни впечатления.

    "Фабрика" на Филип Маркулиев е е едновременно тъжен, забавен и стряскащ. Само един въпрос ще ви задам: Знаете ли каква работа е производството на ковчези?
   "Нощ" на Алис Мънро е доста притеснителен като идейност и случване. През нощта оставаш сам със своите мисли - без прекия досег с действителността на деня, която да контролира незрелите идеи. Нощта е страшна.

   Накрая ще надигна високо глас за "Сексът и комунизмът" на Милена Фучеджиева. В списанието романът е представен с доста обширен откъс, който дава ясна представа за какво иде реч. Това е тъмната страна на един силно неглижиран проблем от онова време, който продължава да тегне в душите на хората, станали свидетели и участници. Този роман ще е събитие.

   Мога да се нарека почитател на това списание.

   Ето някои откъси от блога на Светлозар Желев, който е главен редактор на "Granta България": Тук, Тук, Тук, Тук и Тук

   Други ревюта:

2 коментара:

  1. Кога да очакваме новия брой на това списание?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Би трябвало да излиза 2-3 пъти годишно. Издателят е "Жанет-45". Може да направите запитване на сайта им, аз нямам подобна информация.

      Изтриване