събота, 23 април 2016 г.

„Загадъчната логика на сърцето“ на Прия Базил

   За любовта, различията и границите
   
   Какво по-хубаво от това да прочетеш книга за любовта, която не робува на клишета и представя света такъв, какъвто е, с тази разлика, че е способна да те обогати неимоверно много. Наистина останах изненадан и почти втрещен от реалистичната приказка на Прия Базил, написала една сравнително обемна, но толкова приятна за четене книга. „Загадъчната логика на сърцето“ („ICU“, 2015, с превод на Надежда Розова) е пленителна и с това, че говори за културните различия и границите на поносимост с лекота, разбиране и търпимост, което не се среща често в литературата. Има драма, разбира се, но е представена като „пътуване към себе си“ за всеки от героите, без да е натрапчиво и излишно разкрасено. Бях потопен в различни за мен култури и често се хващах да мисля за нея по-скоро като научнопопулярно четиво, обработено с литературни похвати. Но истината е, че за първи път погледнах от друг ъгъл на любимата ми тема за противопоставянето на религиозните догми с модерността и съвремието. Всъщност тази книга не ме промени по някакъв начин, но ме накара да повярвам в онова, което ми разказва авторката – каквито и емоции и драми да са вложени в сюжета, те не пречат да се види логиката в нещата.

   Анил и Лина – два различни свята, две противоположности като мислене и култура. Това се вижда и в самите им имена. Той е от заможно светско семейство на сикхи и разполага с всичко необходимо, за да се чувства добре в кожата си. Тя е в плен на традициите, които и налага мюсюлманският ѝ произход, но семейството ѝ допуска да се образова, стига да се уповава на ценностите, които ѝ дава религията. Любовта ги застига неочаквано, но пътят към истинската близост тепърва им предстои. За Лина е трудно да се откъсне от корените си, въпреки че вижда колко богат и интересен е светът извън нейният личен. Анил е настъпателен и прям, безспорно отдаден на кариерата си. Кратките връзки не го смущават, поне докато не се запознава с нея. Хареса ми придържане към разумното между двамата, въпреки различията им и намесата на родители и приятели. Човек остава с впечатлението, че се разказва една наистина правдива история. А защо пък да не е правдива? Съвсем резонно е да се направи сравнение с различния начин на живот на двете семейства – на философията, която изповядват и съветите, които дават на децата си. Прави чест на Прия Базил, че не се е оставила на едната любов, за да оформи романа си, а е обхванала спасителните мисии на ООН в Африка, въпросът с контрабандата на оръжие и една доста реалистична картина на съвременното общество. Вижда се колко много ѝ помагат личните познания по разглежданите теми. Смело, доста смело като подход и.

   Ясно е, че „Загадъчната логика на сърцето“ е различен, но доста ценен роман. Личи високата култура на Прия Базил и усилието ѝ да събере в една книга повече аспекти от съвременния свят. В началото си представях някаква доста екзотична история, затворена в определени граници, но всъщност станах свидетел на събития, които могат да се случат почти на всеки, така си мисля. Вече съм в плен на Базил и ще се радвам да прочета нещо друго от нея. Заслужава си.

Оценка от Книжен Петър: 4.2 / 5

Други ревюта:

И едно хубаво интервю в Под Моста

Няма коментари:

Публикуване на коментар