четвъртък, 27 август 2015 г.

„ДОМЪТ НА МИС ПЕРИГРИН ЗА ЧУДАТИ ДЕЦА“ (КНИГА 1) НА РАНСЪМ РИГС

   Странната история за чудатите деца
   
   Изобщо не се чудих дали искам да прочета тази книга. Не ме привлече нито авторът, нито словосъчетанието „световен бестселър“, а любопитно изглеждащата твърда корица и обещанието да намеря вътре особени стари снимки, които визуализират част от съдържанието. Магията подейства и книгата се озова при мен. Освен това прави добро впечатление, че е шита и листата вътре са с подходящата дебелина, за да е абсолютно пълно удоволствието от четенето. Самата ѝ здравина дава гаранция, че ще си остане в същия вид и при многократно четене. Има грешки в текста, които като брой са над минимума, но се търпят. Просто хванете в ръка тази книга и почувствайте въздействието ѝ. Съвсем отделно е какво може да намерите вътре. А историята е притегателна и заслужава внимание от по-младата гвардия четящи. Аз не съм тийнейджър, но това не ми попречи да видя достойнствата ѝ. „Домът на мис Перигрин за чудати деца“ („Бард“, 2014, с превод на Елика Рафи) може лесно да се превърне в любима книга, стига Рансъм Ригс да предложи и силно продължение. Очаква се филм на Тим Бъртън през 2016 година, тъй че статичните фотографии вътре може да оживеят.

   Главният герой е шестнайсетгодишният Джейкъб, израснал под грижите на богатото си семейство и невероятните истории за чудовища и странни деца на дядо си. Дядо Портман е евреин, избягал от нацистите през Втората световна война и озовал се впоследствие в сиропиталище на далечен остров. Именно от този остров се раждат и странните истории, които Джейкъб поглъщал с любопитство и страх през невинните си години. Порастването, разбира се, го направило подозрителен и той постепенно престава да им вярва. Последвалата трагедия в семейството му обаче го кара да преосмисли всичко наново, като междувременно се налага да посещава психиатър, препоръчан от родителите му, заради последвалия психически срив. Островът от историите на дядо му го обсебва до такава степен, че той решава да замине и да открие сам истината. След малко помощ от психиатъра и проявения интерес на баща му към птиците, обитаващи отдалечения остров, Джейкъб се отправя към приключението, което ще раздели живота му на Преди и След. Не е никаква изненада, че когато пристига, разбира, че фантасмагориите на ексцентричния му дядо, са истински до последната дума. Но така или иначе част от загадката си остава обвита в мъгла и ще му трябва повече смелост, за да се пребори с изненадите, които се сипят една след друга.

   Приятна за четене книга, която дава и много обещания за добро продължение. Не липсва и любов, има малко фентъзи елементи, които се сливат с нашата си действителност, хорър за финал и добре структурирана история като цяло. Не става обаче за читатели, които търсят повече съспенс и са се сбогували изцяло с приказките и приключенските истории от детството, с намерението да търсят по-сериозни четива. За 12-16 годишни май е най-подходяща, но не изключвам и такива като мен, които са запазили интереса си към тийн мистериите и с удоволствие четат подобни книги.

   Попрочетох за Рансъм Ригс и открих, че като малък се е преместил в едно слабо населено селце с преобладаващо възрастно население и, от нямане какво да прави, се е заел да измисля истории. Явно се е подготвял успешно с години за писателската си кариера, защото идеята за компилация между снимки и текст му се е получила изключително добре. Аз не се сещам за други книги, които да надграждат текста със снимки, а не с илюстрации. Крайният продукт си е едно малко чудо, поне според мен. Идеална е за млади приключенци.

Оценка от мен: 4 / 5

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар