понеделник, 10 март 2014 г.

"КЪРВАВИ КНИГИ - ТОМ 3" НА КЛАЙВ БАРКЪР

Ужаси в стил Баркър


   Хрумват ми разни неща, които така или иначе са запълнили ревютата на разни блогове. Лесно е да се пише за Баркър, защото той влиза бързо и брутално в съзнанието. Наелектризирам се след почти всеки негов разказ и да ви споделя честно - не мога да кажа лоша дума за който и да е разказ от излезлите до тук три сборника. Обикновено очакванията са големи за автор като Баркър и очакването да бъдеш сплашен или изненадан приятно от потресаващи гнусотии, понякога се превръща в препъни камък за разбирането на този вид проза. Понякога нишката прекъсва за миг и аз се обръщам надясно, за да бъда заслепен от нощната лампа, която се втренчва в мен като циклоп от Ада и разтърсва очните ми нерви. Тогава идват образите. Като сенки, десетки фигури с размити очертания, се впускат в гонитба и прекъсват ступора в съзнанието ми.

   Баркър е пределно образен и спец по гнусота, изкарва всички карантии и започва да ни храни с тях.
   Том 3 започва с “Рожба на киното”, в който класическите филмови герои оживяват във фантазиите на обикновени хора, готови да проникнат буквално в мечтите си. Има любопитни моменти, от които се интересуват главно американските граждани.

   “Негово величесво Роухед” е безпорно черешката на тортата от карантии. Почти забравен Бог или Дявол излиза на свобода, изровен от нещастни хорица, които в последствие се превръщат в негови роби или...просто храна.

   В “Изповедта на савана (на един порнограф)” отмъщението е по-силно от всичко друго. Свестен човечец попада в неподходяща компания и трябва да се бори за живота си. Оказва се, че няма спирачки дори и след смъртта. Тук е разработен пореден вариант на обсебване.

   “Изкупителни жертви” ни отнася на странен остров, който далеч не е като останалите. Жертвоприношенията са на линия. Не възприех разказа като отлично попадение, особено заради диалозите, но не съжалявам, че го прочетох.

  С “Човешки останки” завършва сборника. Изпълнено със самочувствие жиголо, което спи с мъже и жени (както дойде), се озовава в един апартамент с по-особен клиент.

   Очаквам повече от том 4.

1 коментар: